Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2012 10:43 - Пловдив - домакин на комисия на Европарламента
Автор: wideworld Категория: Новини   
Прочетен: 937 Коментари: 0 Гласове:
0



За първи път комисия към Европейския парламент ще заседава в Пловдив и в България въобще. Това съобщиха пловдивският кмет Иван Тотев и евродепутатът Емил Стоянов.

Става въпрос за Комисията по култура, образование и медии, която ще бъде в Пловдив от 9-ти до 11-ти октомври. Тя заседава веднъж годишно и е изключителна чест, че избраха Пловдив за домакин, разказа Стоянов.

Членовете на комисията ще се срещнат с кмета Иван Тотев и с министрите на културата и спорта Вежди Рашидов и Свилен Нейков. Отделно са организирани разговори с неправителствени организации и културни институции. Общината е предвидила и представяне на проекта „Пловдив - Европейска столица на културата 2019", както и срещи с представители на едноименната фондация.

Освен членовете на комисията, които са 9 на брой, в Пловдив ще пристигнат още десетина души, които са част от администрацията на Европарламента.

 

Дано това да е една от стъпките, които да полират славата и блясъка на Пловдив като културна столица на България, какъвто всъщност винаги е бил в действителност и е бил възприеман в национален и международен аспект.

Пловдив вече веднъж е бил европейска столица на културата, така че е съвсем нормално отново да бъде удостоен с тази чест. В града има опита за посрещането на едно такова събитие, а инфраструктурата, архитектурните, историческите и културни забележителности спокойно го поставят на едно високо европейско ниво като център на културата и изкуството.

Все пак трябва да се има предвид, че Пловдив е най-старият жив град в Европа и на челните места в света след градовете в Месопотамия. Това води до наслояването на белезите на времето от всички исторически епохи от 4000 г. пр. Хр., от когато датират данните за основаването на града,  До наши дни само на едно място. В града успешно и хармонично се преплитат и съжителстват Античността, Средновековието, Възраждането и модерните постижения на архитектурата, изкуството и културата.

Гражданите на Пловдив носят в себе си духа на българщината и любовта към изкуството. Едва ли някой би могъл да оспори факта, че представление, поставено на Античния театър извън сезона, събира не по-малко от 4000 зрители. И само този, който не е посетил такова събитие, не може да почувства духа и атмосферата – да се почувства от една страна като част от едно голямо цяло и стожер на истинските духовни ценности, а от друга – като античен жител на Филипополис, обграден от великолепието на най-добре запазения амфитеатър в Европа.

Друг факт, който улеснява до много голяма степен домакинството на Пловдив на културни прояви от най-висок мащаб, е непрекъснатото организиране и провеждане на мероприятия в сферата на изтънчените и изящни изкуства, като изложби, театрални постановки, фестивали, концерти и всичко, представляващо интерес за най-прецизния вкус. Трябва да се отбележи и способността на пловдивската публика да бъде сито за истинското качество и изтънчен ценител на истинското изкуство.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: wideworld
Категория: Други
Прочетен: 33190
Постинги: 6
Коментари: 3
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930